שיער- צמיחה, נשירה ותזונה

 

צמיחת השיער, כמו גם בריאותו, מושפעת מאוד מרכיבי התזונה הקיימים בגוף, ותורמים לבנייתו. ניתן להשפיע על בריאות השיער באמצעות התזונה, ולמתן תופעות כמו נשירה. עם זאת חשוב מאוד לאבחן את מקור הבעיה, על מנת להתאים את הטיפול הנכון ביותר, ולהמנע מנטילה מיותרת של תוספים.
תכשירים חיצוניים לשיפור מראה השיער לא תמיד מועילים לצמיחת השיער, ואף עשויים לגרום להחלשות הזקיקים, ולהגברת הנשירה. חשוב לציין כי באופן טבעי ישנה צמיחה מתמידה של שיער, במקביל לנשירה, ולכן יש לאבחן אצל רופא עור שאכן מדובר בנשירה בעייתית, ולא בתהליך טבעי של הגוף (או כתוצאה מתלישה באופנים שונים)

ההשפעות רבות ורחבות, וההתייחסות לרכיבי התזונה, ולגורמים השונים המשפיעים היא חלקית, וממוקדת בהשפעתם על השיער בלבד:
שומן לאיכות השומן הנצרך השפעה רבה על השיער. חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 מזינות את השערה, ותורמות לחיזוקה ולגמישותה. דגי סלמון, מקרל, טונה, הליבוט וסרדינים הם מקור מצוין מהחי לחומצות שומן אלו, כמו גם זרעי פשתן טחונים כמקור מהצומח.
עם זאת, שומן הוא הבסיס לייצור הורמונלי בגוף, ועודף שומנים בדם עלול ליצור עודף בטסטוסטרון, שמוביל לשיעור יתר מחד, ומצד שני לאיבוד שיער.
הפחתה של צריכת הסוכרים והפחמימות הפשוטות, ושל צריכה של שומן רווי (הנמצא בעיקר במוצרים מהחי ובמרגרינה), ובנוסף הקפדה על פעילות גופנית יתרמו לאיזון רמות השומנים בדם, מעבר ליתרונות הרבים כגון מניעת השמנה, ושיפור הבריאות. הדקל הננסי (SAW PALMETTO) הוא צמח מרפא העוזר למתן את ההשפעה המזיקה של הפעילות ההורמונלית.
חלבון השיער מורכב מחלבון הקרוי קיראטין, ונבנה בגוף באמצעות חומצות האמינו ליזין, מתיונין ופנילאלנין, שהן חומצות אמינו חיוניות, אשר אינן מיוצרות בגוף. לגופרית חשיבות רבה בייצור קולגן וקריאטין, שתורמים לחוזק השיער. חומצות האמינו ציסטאין ומתיונין נקשרות לגופרית, ולכן חשובת ביותר בתהליך.
חוסר בחלבון איכותי ומלא, המכיל את חומצות האמינו החיוניות, יפגע בתליכים רבים בגוף, ובינהם גם בניית השיער. כל מוצרים מהחי (ביצים, עוף, דגים, בשר ומוצרי חלב) עשירים בחלבון מלא, ושילוב של קטניות ודגנים (למשל מג'דרה, או לחם מלא עם חומוס ביתי), או דגנים ואגוזים מספקים את כל חומצות האמינו הדרושות לגוף.
מינרלים אבץ, ברזל, סיליקה וגופרית הם מינרלים המשמשים כמרכיבים חיוניים במבנה השערה, כמו גם סידן, מנגן, כלור, נחושת, זרחן ויוד. תזונה טבעית ומגוונת תספק את הצרכים של הגוף, מכיוון שמינרלים אלה נמצאים במזונות שונים ומגוונים- גרעינים וזרעים, קטניות, ירקות ופירות (מקצתם בקליפות, להן חשיבות גדולה בשיפור מערכת העיכול ויכולת הספיגה שלה), ביצים, בשר ודגנים.
ויטמינים חוסר בויטמינים עשוי להשפיע במגוון מסלולים, ולכן יש לבחון את מקור הבעיה. חוסר ב-12B, לדוגמא, עשוי לגרום לאנמיה, ולזרימה פחות טובה של הדם, לחוסר הזנה ואספקת חמצן לתאים ולשורשי השערה. ויטמיני B ו-C תורמים להפחתת סטרס, אך גם משפיעים על מראה השיער, יחד עם ויטמיני A ו-E. רמות של 6B יורדות בעקבות נטילה של גלולות למניעת הריון.
סטרס מתח ולחץ הם גורמים נפוצים בשגרה כיום, וביחד עם הרגלים שונים התורמים לכך, יוצר דילול של ויטמינים ומינרלים, בעיות בספיגת המזון ובזרימת הדם, ועוד. מומלץ לשנות הרגלים, ולנסות להפחית מתח עד כמה שניתן, באמצעות שינוי דפוסים, מדיטציות, טכניקות הרפיה, פרחי באך, הפחתת הגורמים לסטרס, ומנגד הוספה של פעילויות מרגיעות, וזמן איכות לבד או עם אנשים קרובים. בנוסף, עיסוי של הקרקפת, ושימוש בשמן אתרי של רוזמרין (יש להוועץ במטפל) או בחליטת הצמח, יכולים לתרום לשיפור זרימת הדם בקרקפת, ולשיפור המצב.
רעילות כתוצאה מהרגלי צריכה, איכות הסביבה, וחוסר פינוי הולם, עשויים להצטבר בגוף רעלים שונים, המשפיעים על תפקוד הגוף,ומערכות שונות. הרעלים משפיעים במגוון דרכים על חילוף החומרים בגוף, על כלי הדם, וזרימת הדם, על מעבר של רדיקלים חופשיים (הפוגעים בגוף), סטרס, חולי ועוד. זקיקי השערה נוטים להפגע בקלות מכל האחד מהגורמים, ולכן שמירה על איכות חיים הכוללת אויר נקי (מרעלים ומסיגריות), הימנעות מחשיפה לשמש, וכמובן תזונה מגוונת, טרייה ובריאה וכן פעילות גופנית- יעזרו לשפר את ההרגשה הכללית, ואת מצב השיער בפרט.
מחלות וגורמים נוספים השיער משקף את מצבו של הגוף, מכיוון שצמיחת השיער אינה פעולה חיונית לקיום, והיא נעצרת כאשר יש חוסר אנרגטי, תזונתי או מחלה, ממש במקביל לצמיחת הציפורניים, ולעיתים בדומה לחשק המיני. בזמן מחלה הגוף משקיע אנרגיה רבה כדי להתגבר על המחלה, וכל האנרגיה מנותבת לחיזוק המערכת החיסונית. לעיתים ישנה גם פגיעה בחילוף החומרים, למשל עקב חולשה של בלוטת התריס, האחראית על חילוף החומרים בגוף, וקצב הפעולה של הגוף. מחלות, כמו גם מתח ותזונה לקויה, יוצרים חוסר בנוגדי חמצון, ולכן הופכים את הגוף חשוף יותר לפגיעות שונות, בעקבות הרדיקלים החופשיים, שהם גורמים מחמצנים הפוגעים בכלי דם, ובתפקודים שונים.
לעיתים שימוש בתרופות שונות, או בכימיכלים (ובהם גם צבע לשיער), עלולים לפגום במראה השיער ובצמיחתו. בכל אחד מהמקרים, חשוב לאתר את הגורם, ולטפל בו. טיפול נכון יסייע לשיפור המצב, ובהמשך לכך גם במצב השיער.
נשירה עשויה להווצר מגורמים רבים ושונים, לכן מומלץ להתייעץ עם נטורופת/ מטפל בתזונה/ תוספי מזון/ צמחי מרפא לגבי טיפול בגורמים, על מנת להתאים את הטיפול האופטימלי למקרה המדובר, תוך התייחסות מלאה לאורח החיים, המצב הפיזי הכללי של הגוף, ואף תוך התייחסות לאלמנטים הרגשיים הרלוונטים.

חלק מהגורמים ניתן לאיתור במהלך תשאול, ולחלקם יש צורך בבדיקות דם לשם כך. במקרים מסויימים ניתן לנתח את הרכב השערה (במכונים המיועדים לכך), ולאבחן את מצבה. באמצעות אבחנה זו ניתן להסיק מסקנות לגבי הגוף כולו, ולשפר במהרה את מראה השיער, ואת קצב הנשירה.

 

 
 
חזרה לרשימת המאמרים
בית   |   יציאה לדרך   |   נטורופתיה   |   פרחי באך   |   רפלקסולוגיה   |   רייקי   |   מאמרים   |   קישורים
כניסה למורשים   |   צור קשר   |   אודות שלומי   |   הוספה למועדפים   |   הוספה לרשימת תפוצה   |   תנאי שימוש באתר